خرید نان بدون گلوتن؛ مناسب بیماران سلیاک و رژیم های خاص
نان بدون گلوتن مناسب افرادی است که واکنش آلرژیک به گلوتن دارند. سوال این است که آیا افرادی هستند که به مصرف غذا واکنش آلرژیک (حساسیت زا) داشته باشند؟ جواب بله است. این مشکل در درصد کمی از افراد ایجاد می شود. البته نمیتوان واکنشهای آلرژیک را به گروه خاص یا یک دوره زمانی مشخص نسبت داد. حتی در برخی افراد عامل وراثت را نمیتوان موثر دانست. شاید شما نیز یک نفر را در اطراف خود بشناسید که به یک ماده غذایی خاص حساسیت داشته باشد.
واکنش آلرژیک به گلوتن
نان بدون گلوتن ویژه افرادی تولید شده است که به گلوتن حساسیت دارند. در نتیجه مشکلاتی در هضم و جذب غذا برایشان اتفاق میافتد. چرا بدن به یک ماده غذایی طبیعی و البته پرمصرف واکنش نشان میدهد؟ تصور کنید یک عامل بیماری زا مانند ویروس یا میکروب وارد بدن میشود. در مقابل سیستم ایمنی بدن واکنش نشان خواهد داد. خط دفاعی سیستم ایمنی بدن که گلبول های سفید هستند موادی را برای نابودی آن ها تولید می کنند. در نتیجه مانع فعالیت، ضعیف شدن و در نهایت نابودی آن ها میشوند.
برخی ترکیبات غذایی وقتی خورده می شوند موجب ناراحتی هایی مانند اسهال، حساسیت های پوستی و دردهای شکمی میشوند. دستگاه ایمنی بدن به اشتباه این ترکیب غذایی را مادهای مضر میپندارد. در نتیجه شروع به دفاع از بدن میکند. پس زمانی که گندم معمولی حاوی گلوتن مصرف می شود این روند اشتباه اتفاق می افتد. برای افرادی که به گلوتن حساسیت دارند و برای پیشگیری از دو اتفاق ذکر شده، نان بدون گلوتن تولید شده است.
مواد غذایی با واکنش آلرژیک
نان بدون گلوتن تنها ماده غذایی نیست که برای افراد با واکنش آلرژیک تولید میشود. بسیاری از افراد به گروهی از مواد غذایی حساسیت دارند. بسیاری از آن ها برای پیشگیری، عدم استفاده از مواد غذایی خاص را انتخاب می کنند. کارشناسان صنعت غذایی توانسته اند گلوتن را از گندم جدا کنند. بنابراین افرادی که به گلوتن حساسیت دارند، میتوانند از نان بدون گلوتن استفاده کنند.
گندم و سایر مواد غذایی که در ادامه نام برده میشود دارای پروتئین های مشتق شده هستند. در علم تغذیه به عنوان غذاهای آلرژیک شناخته میشوند. این گروه غذایی سویا، بادام زمینی، شیر، تخم مرغ و برخی غذاهای دریایی مانند ماهی و میگو را شامل می شود.
گلوتن (نان بدون گلوتن) چیست؟
نان بدون گلوتن در واقع نانی است که از آرد آن، مادهای به نام گلوتن حذف شده است. گلوتن در لغت به معنای چسب است. گلوتن از خانواده پروتئین ها می باشد. در غلاتی مانند گندم، جو، چاودار و بسیاری غلات علوفه ای وجود دارد. این ماده، در خمیر موجب کش آمدن و چسبندگی می شود. همچنین بعد از پخت نان موجب ترد شدن بافت نان خواهد شد.
گلوتن از دو جزء تشکیل شده است: گلیاتین و گلوتلین. درصد بیشتر گلوتن را گلوتلین تشکیل می دهد که نزدیک به 10% می رسد. زمانی که آرد معمولی پخته می شود گلوتن در بافت آن باقی خواهد ماند. افرادی که به گلوتن حساس هستند بعد از مصرف، به علائم و عوارض آن دچار خواهند شد.
نان بدون گلوتن و بیماری سلیاک
نان بدون گلوتن برای چهار گروه از افراد مناسب است. هر چهار گروه به نوعی با گندم یا گلوتن گندم حساسیت دارند. یک نوع واکنش حاد به گلوتن، بیماری سلیاک است. یک نوع اختلال در دستگاه ایمنی بدن به وجود میآید. این بیماری با نام اختلال خود ایمنی در روده کوچک شناخته می شود. سلیاک یک بیماری ارثی است. همانطور که ذکر شد در این بیماری، گلوتن موجود در نان به عنوان یک مهمان ناخوانده می باشد. بعد از مصرف عوارضی در بدن پدید می آید. در نتیجه سیستم ایمنی بدن، به عنوان یک عامل بیگانه با آن مقابله کرده و از بدن دفاع میکند. پرزها در روده کوچک قادر به هضم و جذب گلوتن نیستند. سیستم ایمنی فعال شده و به پرزها آسیب وارد میکنند و فعالیت آنزیم ها را دچار اختلال میکنند.
علائم بیماری سلیاک مانند آسیب روده کوچک، ناراحتی های گوارشی مانند نفخ، اسهال و یبوست را می توان نام برد. از دست دادن وزن، ضعف، سردرد، خستگی و همچنین علائم پوستی مانند خارش نیز از علائم بیماری سلیاک هستند.گاهی تشخیص این بیماری آسان نیست و با انجام آزمایش خون یا نمونه گیری از روده کوچک قابل تشخیص میباشد.
نان بدون گلوتن و مصرف می تواند این عوارض را از بین ببرد. سه گروه دیگر که به گلوتن حساسیت دارند نیز می توانند از این نان استفاده کنند. این افراد شامل:
- افرادی که به گندم حساسیت دارند.
- افرادی که با گلوتن حساسیت دارند اما غیر سلیاک هستند.
- افرادی که دچار بیماری سندروم روده تحریک پذیر می باشند.
نان بدون گلوتن چیست؟
نان بدون گلوتن در فروشگاه ها با علامت مخصوص که بر روی آن درج شده است به فروش میرسد. برخلاف تصور، نان بدون گلوتن از گندم به دست نمی آید، بلکه از غلاتی که گلوتن در ترکیب دانه اصلی آن ها است تهیه می شود. این مواد غذایی و غلات، سیبزمینی، ذرت، برنج و حتی گاهی سویا را شامل میشود. ارزش غذایی این مواد نیز بسیار بالاست و می تواند نیاز بدن به مواد مغذی را تامین کند. غلات دیگری نیز با آن آرد بدون گلوتن تهیه میشوند. برنج قهوه ای، آرد نارگیل، تاپیوکا، آرد نخود، آرد جو دوسر، گندم سیاه و برنج معمولی را می توان نام برد.
رژیم بدون گلوتن با نان بدون گلوتن
نان بدون گلوتن مختص افرادی است که با مصرف گلوتن دچار مشکلات گوارشی متعددی می شوند. در افرادی که به گلوتن حساسیت داشتند بعد از مدتی کمی کاهش وزن مشاهده شد. به همین جهت نام برنامه غذایی مختص این افراد، رژیم بدون گلوتن نامگذاری شده است. در نتیجه برخی از متخصصان تغذیه، رژیمی مشابه این رژیم را تهیه کردند. حتما مشاهده کردهاید که در برخی از رژیمهای غذایی، غلات حذف شدهاند و به جای آن از سبزیجات و… استفاده میکنند. افراد چاق یا دارای اضافه وزن زیاد نیز از این رژیم استقبال کردهاند.
ارتباطی بین چاقی و گلوتن موجود در غلات وجود ندارد. بلکه درصد بالایی از کربوهیدرات موجود در غلات است که عامل چاقی و اضافه وزن محسوب می شود. در نتیجه غلاتی را حذف می کنند که درصد کربوهیدرات آن ها بسیار بالا باشد. البته در بین آن ها گلوتن نیز وجود دارد، مانند گندم و جو. زمانی که آن ها را از سبد غذایی حذف میکنند باعث کاهش وزن می شود. در حال حاضر این رژیم با استقبال فراوانی روبرو شده است.
نان بدون گلوتن و مصرف آن روز به روز بیشتر می شود. البته اشتباه نشود، تمام غلات حاوی گلوتن و کربوهیدرات (به میزان بالا) می باشند.
برای اطلاع از قیمت این نوع مواد غذایی می توانید به فروشگاهها مراجعه نمایید. قیمت بالایی ندارند، در نتیجه به راحتی می توانید این نوع مواد غذایی را تهیه کنید.
برای خرید آنلاین محصولات بدون گلوتن با قیمت مناسب و تنوع بالا از فروشگاه گیاهان دارویی عطارلند روی تصویر زیر کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید